SRB

ENG

ITA

DE

RUS

Kompozitne ili keramičke fasete?

Kompozitne ili keramičke fasete?

Ukoliko želite da ulepšate svoj osmeh fasetama, ovo morate znati. Fasete su protetske nadoknade koje se postavljaju se na prednju površinu gornjih i donjih zuba. Mogu biti izrađene od keramike ili kompozitnih materijala. Uloga i jedne i druge vrste faseta je da doprinesu estetici zubnog niza. Njima možemo promeniti boju, oblik, veličinu zuba , zatvoriti razmake između zuba. Nekada je potrebno prethodno brušenje zuba pre izrade faseta, u zavisnosti od same indikacije za izradu faseta. Iako imaju istu ulogu, razlike izmedju njih svakako postoje.

Kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti stomatologu , kada se direktno na površinu zuba postavlja kompozitni materijal , koji se oblikuje, polimerizuje, obrađuje i polira. Najveća mana kompozitnih faseta je njihova postojanost. Vremenom  dolazi do promene boje materijala i njegove poroznosti, što može narušiti  njihovu estetiku.

Kada su u pitanju keramičke fasete, za njihovu izradu nam je potrebno više poseta. Prvo ćemo uraditi detaljno planiranje, u laboratoriji se modeluje novi  oblik Vaših budućih zuba (wax up) na osnovu kog ćemo u ordinaciji napraviti probu plastičnog modela faseta (mock up).  Ukoliko ste zadovoljni svojim novim osmehom pristupa se pripremi , minimalnom brušenju zuba. U narednoj poseti fasete su spremne za cementiranje. Prednosti keramičkih faseta su bolja estetska svojsta keramičkih materijala, dugotrajnost, postojanost, ne dolazi do promene boje faseta.

 

 

Kada Vam je potrebna krunica?

Kada je zub u toj meri oštećen da ga je nemoguće sanirati  konzervativnim putem  kompozitnim ispunom ili inlay-em, onlay-em, pristupa se izradi krunice. Uzroci oštećenja zuba mogu biti karijes, frakture zuba, atricija, abrazija . Nekada su krune rešenje i kod razvojne nepravilnosti  zuba. Kod zuba koji su endodontski lečeni je nekada neohodno zbog velikog nedostatka zubne supstance pre same izrade krune napraviti ojačanje u vidu livenih ili fiberglas kočića. Krunice nam služe da nadoknade izgubljeno zubno tkivo, da  zubu vrate funkciju, ali i estetiku. Mogu biti metalokermičke, keramičke, cirkonija keramičke krunice.

Prilikom izrade krunice neophodno je zub zbrusiti, da bi se obezbedio prostor za materijal.  Na osnovu uzetog otiska nakon brušenja, zubni tehničari u laboratoriji izrađuju krunicu koju mi kasnije probamo, doterujemo i fiksiramo cementom za zub. Postavljanjem krunice zub se ojačava, vraća se njegova otpornost na sile žvakanja, onemogućava se njegovo dalje oštećenje.

 

Proslavili smo 25. godina postojanja

U petak 27.12.2019. stomatološka klinika  C dental center i zubnoprotetska laboratorija Čakan dental proslavile su 25. godina uspešnog  poslovanja . Zabava povodom proslave održana je u hotelu Crown plaza, a zabavi su prisustvovali naši mnogobrojni prijatelji i dugogodišnji  poslovni saradnici. Nakon mnogo  uloženog truda i rada tokom svih ovih godina C Dental centar danas broji preko 30 zaposlenih i iza sebe ima hiljade zadovoljnih pacijenata.

Dobro organizovan timski rad zaposlenih na čelu sa vlasnikom dr Vladimirom Čakanom, je tajna našeg uspeha svih ovih godina, kao i zadovoljnih osmeha naših pacijenta.

+ slike iz Story-ja

 

Sve sto vas interesuje o zubnim implantima

Zubni implanti predstavljaju najveći tehnološki napredak u stomatologiji. Napravljeni su od legure titanijuma potpuno bioinertnog i biokompatibilnog materijala koji se ugrađuje u viličnu kost i  ima mogućnost da sraste sa košću tj. da se osteointegriše. Svojim izgledom većinu pacijenata podsećaju na šraf.

Ugradnja implantata je indikovana u slučaju kada Vam nedostaje samo jedan ili pak više zuba. Ukoliko Vam nedostaje samo jedan zub , implant je idealno rešenje, jer ne zahteva brušenje susednih zdravih zuba. Ugradnja traje vrlo kratko, u lokalnoj anesteziji , a pacijenti često kažu da je bezbolnije od uklanjanja kamenca. Kod pacijenata sa izraženim strahom od stomatoloških intervencija, ugradnju implantata možemo sprovesti u analgosedaciji.

Nakon 4 -6 meseci, kada se implant veže za kost, možemo postaviti suprastrukturu (abutment) i krunicu. Suprastruktura (abutment)  je veza između implanta koji se nalazi u kosti i krunice.

Ukoliko Vam nedostaje više zuba, na ugrađenim implantima se izrađuje metalokeramički ili bezmetalni (keramički) most. Implanti nam mogu služiti I za fiksiranje I stabilizaciju zubnih proteza u slučaju totalne bezubosti.

 

Da li Vas brine postojanje mogućnosti „odbacivanja“ implantata?

Nekada dok je ugradnja implantata bila u eksperimentalnoj fazi  i radila se na osnovu dvodimenzionalnog ortopan snimka,  pojava odbacivanja implantata je bila česta. Danas, sa mogućnošću detaljne analize i  planiranja ugradnje pomoću 3D snimka, ta pojava je svedena na minimum. Ukoliko i dođe do neuspeha, vodeći uzrok je loša oralna higijena.

Dobra oralna higijena kao i redovni kontrolni pregledi nam omogućavaju  dugotrajnost implantata.

 

Kada se ne mogu ugraditi implantati?

Kod određenih zdravstvenih  stanja i oboljenja kao što je nekontrolisani dijabetes, ozbiljna srčana oboljenja, onkološka oboljenja postoji kontraindikacija za ugradnju implantata, sve dok opšte zdravstveno stanje pacijenta ne bude pod kontrolom.  Godine nisu prepreka za ugradnju implantata, izuzev  kada su u pitanju deca sa nezavršenim rastom i razvojem vilica. Glavna prepreka je nedostatak kosti i njena nedovoljna gustina, ali zahvaljujući svakodnevnom razvoju stomatologije danas postoje intervencije kojima se u određenim slučajevima može nadoknaditi izgubljena kost i i omogućiti uslovi za ugradnju implantata.