SRB

ENG

ITA

DE

RUS

Parodontologija je onaj deo stomatologije koji se bavi dijagnozom, prevencijom i lečenjem bolesti koje pogađaju potporni aparat zuba, pre svega desni, viličnu kost kao i periodontalna vlakna koja su zadužena za održavanje zuba u vilici.

Parodontalne bolesti uzrokovne su brojnim faktorima, a pre svega nakupljanjem  mekih  naslaga i kamenca na zubima. Uzroci mogu biti i neadekvatan protetski rad, neadekvatni ispuni (plombe) kao i neke loše navike (disanje na usta, žvakanje hrane samo na jednoj strani …).  Takođe pojava parodontalnih bolesti se dovodi u vezu sa pojedinim oboljenjima kao što su leukemija, dijabetes, kao i sa hormonalnim disbalansom u vreme trudnoće ili puberteta.

Gubitak zuba

Jedna od karakteristika PARODONTOPATIJE, najčešćeg parodontalnog oboljenja, je da nikada ne dolazi do spontanog izlečenja i zasigurno u kraćem ili dužem vremenskom intervalu, ukoliko se ne leči, dovodi do gubitka zuba.

Zato, ukoliko primetite da su Vaše desni otečene, crvene, bolne, često krvare, zakažite pregled stomatologa. Tada, uz adekvatan razgovor i savete, možemo staviti pod kontrolu i izlečiti nastali problem. Razvijeni stepen parodontopatije možemo zalečiti i sprečiti njen dalji razarajući tok.

Lečenje zuba

Lečenje parodontopatije koje sprovodimo u C Dental centru, u zavisnosti od stadijuma bolesti, može biti konzervativno i hirurško.

Važno je naglasiti da je terapija uz primenu lokalne anestezije bezbolna kod oba pristupa.

Konzervativno lečenje zuba

Konzervativno lečenje parodontopatije podrazumeva

  • Redovno čišćenje zubnog kamenca i uklanjanje mekih naslaga poliranjem i Air flow aparatom svakih 4-6 meseci
  • Kiretažu parodontalnih džepova specijalnim instrumentima uz ispiranje odgovarajućim medikamentima
  • Eliminacijom naslaga se zaustavlja razaranje tkiva, te smanjuje dubina džepova. U plitkim džepovima ne postoje dobri uslovi za rast bakterija, što rezultira poboljšanjem parodontalnog zdravlja.

Hirurško lečenje zuba

Hirurško lečenje parodontopatije se primenjuje kada je bolest uznapredovala i konzervativni pristup ne može dati željeni rezultat.

U tom slučaju se hirurški pristupa parodontalnom džepu i pod kontrolom oka uklanja sav patološki sadržaj iz njega. Dalje, u cilju obnavljanja tkiva u nastali defekt se postavljaju odgovarajući regenerativni materijali koji za cilj imaju pospešivanje stvaranja novih elemenata potpornog aparata zuba, što doprinosi njegovom učvršćivanju i dužem opstanku u vilici.

Lečenje laserom

Lečenje laserom je najsavremeniji vid terapije parodontopatije.

Tretman parodontalnih džepova optičkim vlaknom lasera je minimalno invazivna terapija koja omogucava bezbolnu eliminaciju štetnih bakterija, smanjuje zapaljenje i podstiče regeneraciju tkiva.

Neophodno

Često je radi stabilizacije rezultata neophodno protetsko zbrinjavanje tretiranih zuba, krunicama ili mostovima, kako bi bilo sprečeno njihovo dalje pomeranje i postignut pravilan prenos pritiska na sve zube u funkciji žvakanja.

Takodje, ono što treba naglasiti jeste da bez adekvatne oralne higijene nema uspešnog lečenja parodontopatije.